Mısır Nişastasız Gluten İçerir mi?

Mısır Nişastasız Gluten İçerir mi?
Mısır nişastası, doğal olarak glutensiz bir tahıl olan mısırdan elde edilir.
Bu sayfadaki linklere tıklayıp gezinirseniz biz de bir şeyler kazanabiliriz. Destekleriniz için Teşekkür ederiz. 

Mısır nişastası ne işe yarar? Mısır nişastası ile ne yapılır? Mısır nişastası genellikle marinatlar, soslar, çorbalar ve bazı tatlıları yapmak için kullanılan yoğunlaştırıcı, kıvamlaştırıcı bir maddedir. Tamamen mısırdan elde edilir.

 

Kişisel veya sağlık nedenleriyle glutensiz bir diyet uygularsanız, bu ürünün glüten içerip içermediğini merak edebilirsiniz.

 

Bu makalede, mısır nişastasının gluten içerip içermediği anlatılmaktadır.


Çoğu Mısır Nişastası Glutensizdir

 

Mısır nişastası, mısırın endosperminden işlenmiş ince, beyaz bir tozdur. Endosperm, tahıl içindeki besin açısından zengin dokudur.

 

Mısır gluten içerir mi? Mısır glutensiz bir tahıldır ve mısır nişastası yapmak için tipik olarak başka bir bileşene ihtiyaç yoktur. Sonuç olarak %100 mısır nişastası içeren saf mısır nişastası doğal olarak glutensizdir.

 

Bununla birlikte, mısır nişastası, glüten içeren gıdalar da üreten bir tesiste yapılabilir.

 

Eğer öyleyse, gluten ile çapraz kontamine olabilir. Bu durumda, etiket fabrika durumunu not etmelidir (Mısır Nişastası Kalori).

 

Mısır Nişastasının Glutensiz Olduğundan Nasıl Emin Olunur?


Mısır nişastanızın glutensiz olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, uygun sertifika için etiketi kontrol etmektir.

 

Sertifika almak için, bir gıda test edilmeli ve milyonda 20 kısımdan (ppm) daha az gluten içerdiği doğrulanmalıdır. Bu, gluten intoleransı olan kişilerde semptomları tetikleme olasılığı düşük olan çok küçük bir miktardır (1).

 

Glutensiz etiketi, ürünün bu gereksinimleri karşıladığından emin olmak için üçüncü bir tarafça bağımsız olarak test edildiği anlamına gelir.

 

Gluten İntolerans Grubu'nun glutensiz etiketi bir adım daha ileri giderek 10 ppm'den daha azını gerektirir ( 2 , 3 ).

 

Ayrıca, içerik listesinin sadece mısır veya mısır nişastası içerdiğini doğrulamak için hızlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

 

Özet: Mısır nişastasının çoğu, nişastayı mısırdan çıkararak yapıldığı için doğal olarak glutensizdir. Aynı şekilde, gluten çapraz kontaminasyonu riskini en aza indirmek için glutensiz sertifikasyon aramalısınız.

 

Mısır Nişastası Yerine Ne Kullanılır?

 

Elinizde mısır nişastası yoksa, diğer birçok glütensiz içerik iyi bir ikame yapar - ancak aynı etkiyi elde etmek için biraz daha fazla veya daha az kullanmanız gerekebilir. Bunlar şunları içerir:

 

  • Pirinç unu: İnce öğütülmüş pirinçten yapılan pirinç unu, mısır nişastasını 3:1 oranında değiştirir.
  • Ararot tozu: Tropikal ararot bitkisinden elde edilen bu toz, mısır nişastasını 2:1 oranında değiştirir. Topaklanabileceğinden iyi çırptığınızdan emin olun.
  • Patates nişastası: Bu mısır nişastasını 1:1 oranında değiştirebilir, ancak yoğunluğu sağlamak için bir tarifin sonuna doğru eklenmelidir.
  • Tapyoka nişastası: Kök sebze manyokundan ekstrakte edilen tapyoka nişastası, mısır nişastasını 2:1 oranında değiştirir.
  • Keten tohumu jeli: Bir jel yapmak için 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu 4 yemek kaşığı (60 mL) su ile karıştırın. Bu, 2 yemek kaşığı mısır nişastasının yerini alıyor.
  • Ksantan sakızı: Bu bitkisel sakız, şekeri belirli bakterilerle fermente ederek yapılır. Biraz uzun bir yol kat eder, bu yüzden 1/4 çay kaşığı gibi küçük bir miktarla başlamak ve gerektiğinde daha fazla eklememek en iyisidir.
  • Guar sakızı: Ksantan sakızı gibi, guardan yapılan bu bitkisel sakız çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.


Bu ürünlerle gluten çapraz kontaminasyonu riskini en aza indirmek için, ambalaj üzerinde glutensiz sertifikasyon arayın.

 

Özet: Çeşitli glütensiz kıvam arttırıcı maddeler tat olarak nötrdür ve çoğu tarifte mısır nişastasının yerini alabilir.

Uzun Lafın Kısası

 

Mısır nişastası, doğal olarak glütensiz bir tahıl olan mısırdan elde edilir. Bunu yapmak için başka hiçbir içerik gerekmediğinden, genellikle glütensizdir.

 

Bununla birlikte, bazı mısır nişastaları, glüten içeren ürünler de yapan bir tesiste üretildiyse, eser miktarda barındırabilir.

 

Mısır nişastanızın glütensiz olup olmadığını belirlemek için, içerik listesinin mısır veya mısır nişastasından başka bir şey içermediğinden emin olun. Ayrıca glütensiz sertifikalı ürünleri de seçmelisiniz.

 

Alternatif olarak, mısır nişastası yerine keten tohumu jeli veya ararot tozu gibi diğer glütensiz koyulaştırıcı ajanları kullanabilirsiniz. Glütene duyarlıysanız, bu ürünler üzerinde de glütensiz bir etiket aramak en iyisidir.

 

Hangi diyeti benimserseniz benimseyin zayıflamak ve sağlıklı bir bedene ulaşmak istiyorsanız, çeşitli zayıflama kürleriyle zayıflamayı beklemek yerine sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmakla başlayabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye adım atmak için online diyetisyenler tarafından sizin için hazırlanmış online diyet imkanlarından faydalanabilirsiniz. Şimdi zayıflamaya başlamak için online diyetisyenler tarafından sizin için hazırlanmış online diyet satın alabilirsiniz. (Tıkla ve Zayıflamaya Başla!)

Görüşünüzü Paylaşın
Ziyaretçi Görüşleri

Bu yazı hakkında henüz bir yorum yapılmadı.

Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.

Soru ve görüşleriniz bizim için değerledir. Sorun ve görüşlerinizi iletmenizden memnuniyet duyarız.

Benzer Yazılar

Diyetisyen Misin?

Kategoriler